Etuheleet

b3, b5 ja b7 ovat ns. blue note -säveliä. Käytännössä blue note -sävelet ovat mikrointervalleja b3:n ja 3:n sekä b5:n ja 5:n välillä. Koska piano on kiinteävireinen soitin eikä sillä voi soittaa mikrointervalleja, luodaan vaikutelma blue note -sävelistä soittamalla varsinaisen melodiasävelen eteen lyhyenä jokin viereinen sävel, etuhele. Tällöin syntyy kuulokuva, että ääni ikäänkuin venyy näiden sävelten välissä.

Esimerkki 20
esimerkki 20>

Näytä tulostettava versio

Etuheleet ovat bluesimprovisoinnissa tärkeä elementti; monesti soittajan tunnistaa hänen tavastaan fraseerata etuheleitä. Etuhele voi olla yhden, kahden tai jopa kolmen sävelen ryväs ennen varsinaista melodiasäveltä. Harjoittele huolellisesti niiden soittamista, jotta saat täyteläisen sävyn soittimestasi. Huolimattomasti soitetut etuheleet saavat koko soiton kuulostamaan heppoiselta ja amatöörimäiseltä. Kuuntele tarkoin esimerkki 21:n etuheleitä ja koita löytää omasta soittimestasi samanlaisia sävyjä.

Esimerkki 21 (erilaisia etuheleitä soitettuna)

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.