Lopuksi

Kun olet omaksunut hyvin edellä esiteltyjä improvisointia ohjaavia määreitä, voit vähitellen irtautua niistä ja vapautua muusikkona luomaan täysin oman kuuloista musiikkia. On hyvä pitää mielessä koko opiskelukaaren aikana, että säännöt opetellaan rikottaviksi. Todellista musiikin vapautta voit kokea vasta sitten, kun tiedät, mistä vapaudut!

Muusikon paikoin raskaskin velvollisuus on opetella kuuntelemaan musiikkia analyyttisesti, myös omaa musiikkia. Sen vuoksi on tärkeää, että tallennat omaa soittoasi säännöllisin väliajoin. Tällöin pystyt kuuntelemaan soittoasi objektiivisemmin ja löytämään omat vahvuutesi, joita edelleen jatkojalostat. Samoin analysoit mahdollisia heikkouksia ja puutteita, joita pyrit korjaamaan. Lopulta vain tätä kautta voit kehittyä taitavaksi muusikoksi ja luovaksi taiteilijaksi.

Säännöllinen harjoittelurutiini on syytä opetella. Tässä voi käyttää apuna päiväkirjaa, johon tekee harjoittelusuunnitelman esim. puoleksi vuodeksi ja merkitsee aina harjoittelukerran jälkeen, mitä on harjoitellut ja mitkä asiat vaativat vielä lisää työtä. Älä ota liian monia asioita kerralla työn alle; keskittyy mielummin pariin asiaan ja harjoittelee ne ensin kuntoon.

Huolehdi fysiikastasi. Soittaminen on erittäin epäergonomista toimintaa ja voi aiheuttaa hankalasti hoidettavia rasitusvammoja. Pidä kuntoasi yllä ja huolehdi erityisesti hartian seudun ja alaselän lihaksiston hyvinvoinnista. Lämmittele hyvin ennen kuin alat harjoitella. Venyttele sormien ja käsivarren lihakset aina harjoitustuokion jälkeen. 

Sivustolta Tiedätkö riittävästi soitonharjoittelusta? löydät paljon harjoitteluun liittyvää tietoa.

 

Työn ja ennen kaikkea musiikin iloa!